nuffnang

26 Aug 2011

Berapakah Nilai Komisen Yang Anda Dapat??













Untuk setiap tajaaan ahli baru yang terhasil menerusi link anda, nilai komisyen seperti berikut akan diberikan:

  1. Ahli Baru Kelab Jutawan: RM50.00 Komisyen

Pembayaran komisyen yang telah di SAHkan dan terkumpul akan dilakukan pada setiap hari Jumaat. Pastikan anda membekalkan butiran peribadi yang tepat.

Setiap bulan ahli yang dapat menaja Minimum 5 orang akan menerima :

  1. 10 % bonus jumlah terkumpul sepanjang bulan.
  2. Tersenarai dalam cabutan bertuah bernilai RM500.00
  3. Gambar anda akan diletakkan didalam website (BUKTI kepada kawan-kawan anda)

Mengapa ramai yang aktifkan diri sebagai ahli berbayar?


Assalamualaikum

Semoga sihat dan gembira bersama keluarga.


Baiklah hari ni saya nak jelaskan
mengapa semakin ramai yang
mengaktifkan diri mereka sebagai
ahli berbayar eksklusif Kelab Jutawan?


1. Semua orang nak buat duit dengan mudah dari internet,
dan mereka yang sudah join ahli berbayar kini sudah merasa
bukan sahaja RM100 bahkan RM200 sehari.


2. Modal hanya RM100!! YES, ini yang menjadi topik paling hangat.
Dengan hanya Modal RM100 tetapi mampu
buat RM200 sehari? Ramai dah berjaya..(Masa dan tenaga teramatlah Jimat)


3. 3 Jenis Komisen hebat daripada saya :
REKOD TERTINGGI : RM1000 sehari
selepas join kelab jutawan (Riena Ahmad, kluang)


4. EXTRA Bonus Bulanan sebanyak 10% daripada
keuntungan bulanan .Rekod Tertinggi RM430.00


5. Tugasan dan panduan hebat yang saya berikan kepada ahli
agar mereka faham tentang pemasaran internet
yang berkesan dan mudah.
(Makcik kat kampung pun boleh buat)


6. Dan yang menarik hadiah bonus bernilai lebih daripada
RM700. Ebook yang saya kumpul sepanjang belajar
tentang ilmu perniagaan internet ni.


sudahkah anda bersedia? Aktifkan diri dan capai kebebasan
kewangan bersama kami,dan mula buat RM1000 pada bulan pertama?

Daftarkan diri sebagai ahli berbayar sekarang ni...
dan anda nak Terkejut dengan RAHSIA kelab jutawan...

http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=eeja

p/s : jika anda berminat sila daftar nama dan email anda di link bewarna emas di atas dan masukkan nama HASLIZAWATI ABU HASSAN sebagai penaja anda



Demi kejayaan Anda,

Testimoni dari Fasal, seremban


Saya salah seorang dari ahli berbayar kelab jutawan, pada mulanya
memang saya takut nak nie sebab seorang
macam saya yang bergaji cukup-cukup makan nie, mana
ada masa nak kumpul duit dan bayar sesuka hati jer
dengan mana-mana bisnes. Mungkin bukan saya seorang
jer, mungkin orang lain pun sama dengan saya. Tetapi
sekarang Alhamdulillah, selepas diperiksa, dipraktikkan
dan dicuba dengan berkat doa.Saya percaya dan naik

saksi 100% yang formula kelab nie memang benar-benar wujud
dan berkesan bagi mereka yang diluar sana, masih ragu-ragu.

Saya dah cuba dah..Betul ada wang MASUKK, bukti dah ada
dah kat sana. Sujairi bayar RM1700 melalui minggu lepas!!

Terima kasih banyak-banyak bro..Semoga murah rezeki lagi di masa akan datang...




Re: Tahniah! Anda Menerima Komisyen!

rom: sujairi
Subject: Tahniah! Anda Menerima Komisyen!
To: eejamal_eja@yahoo.com
Date: Thursday, July 14, 2011, 2:56 AM



Salam sejahtera, HASLIZAWATI

Anda telah berjaya menerima komisyen yang telah di
sahkan (VERIFIED) untuk usaha promosi yang anda
jalankan bagi produk kami seperti berikut:


=========================================
Butiran Produk Terlibat
=========================================

Promosi: Formula Kelab Jutawan
URL Jualan: http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=eeja

Nama Produk & Harga Jualan: Daftar Ahli - RM100.00
Jumlah Komisyen: 50.00
Status Komisyen: DISAHKAN (VERIFIED)

Bagaimana Kelab Jutawan ini boleh buat duit ??



side income(Rahsia buat RM500 sehari dari rumah)



Tahu tak sebenarnya nak menjalankan perniagaan internet amatlah susah.
Kenapa...Kerana anda Harus mahir didalam kesemua aspek dibawah :
* Membina laman web
* Melanggan autoresponder
* Menyediakan produk
* Menguruskan bayaran
* Menyiapkan Email Follow Up
* Membayar hosting dan domain
* Melakukan research melihat pesaing
* Mencari market yang betul
* Dan anda tak perlu pening kepala memikirkan HTML atau code yang sukar difahami..
Anda ada masa untuk memahami kesemua ini ke. Pastinya tidak kan?

Sebab tu saya berani katakan kerja anda terlalu mudah untuk menjana sekurang-kurangnya
RM200 Seminggu. Anda hanya perlu promosi, promosi dan promosikan link website anda.
Terlalu mudah kerana anda tidak perlu mengalami kegagalan saya yang dulu.
Kalau nak berjaya cepat, belajarlah daripada kesilapan orang lain. Bagi yang berminat, sila join kat sini-http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=eeja







kat bawah ni sedikit penerangan mengenai kelab jutawan ni..

Apelah bisnes kelab jutawan ni ye?
ok,sini saya tambah lagi penjelasan..apa
yang saya duk cakap ni BUKAN Skim Cepat Kaya,MLM atau pun log in facebook dapat RM100 tu..bisnes ni diberi nama Kelab Jutawan. Ia merupakan suatu bisnes internet ataupon affiliate marketing.

Dalam Kelab Jutawan ni,Saudara Sujairi Saidali (pemilik kelab jutawan-
No. Pendaftaran: 002046530-W (Sujairi KJ Enterprise) akan berkongsi dengan anda segala pengalaman beliau dalam internet marketing atau bisnes online ni yang membolehkan beliau menjana RM37,000 hanya dalam 3 bulan.

Malah,dia akan berkongsi segala tips-tips dan cara-cara untuk membuat duit melalui internet ni dan diterbitkan dlm bentuk ebook.Seperti mana yang kita ketahui, kalau nak berbisnes, mestilah perlukan modal kan,jadi tak salah kalau saudara Sujairi Saidali kenekan sedikit bayaran.Kalau kira,bayaran ini memang sangat murah jika dibandingkan dengan pulangan yang bakal kita dapat.

Malahan,sebagai ahli kelab,saudara Sujairi akan selalu juga menghantar emel follow-up bagi memberi tunjuk ajar kepada ahli kelab.
Setelah join kelab ni 2 bulan lebih,memang saya berasa sangat puas hati,dahla duit masuk tiap2 minggu. Nak kata sampai tahap jutawan tu takdelah kan. Tapi, at least bolehla wat belanja harian,jalan2,shopping ke..


Lagi best,setiap hari jumaat,pembayaran pendapatan kita dibuat. Jadi,tak perlu nak tunggu sampai sebulan seperti seseteng
ah perniagaan internet yang hanya bayar sebulan sekali.

Personally, saya memang rasa rugi, nak tahu sebab ape??? Sebabnya, saya lambat tahu pasal kelab ni,kalaulah saya tahu awal2 lagi,memang best..huhu..



















di sana,anda akan lihat testimoni ataupon komen ahli yang memang berpuas hati. Daftarla dulu kat situ. Kalau memang teringin nak cari duit ekstra,lagi2 student macam saya ni, joinla..kalau kita selalu berusaha, Allah akan tolong kita..insyaAllah.amin...

Ini pendapatan yang akan anda perolehi :

1. Komisen sebanyak RM50.00 (Milik anda apabila terdapat ahli baru join melalui anda)

2. Bonus Level Kedua sebanyak RM20.00 (Setiap kali ahli di bawah anda mendapatkan seorang ahli baru, anda akan mendapat bonus RM20,00)

Contoh:

1. Setiap kali ada ahli baru yang masuk anda mendapat RM50.00

2. Dan sekiranya ahli anda tadi juga mendapat ahli baru, anda juga berjaya mendapatkan RM20.00

Apa akan terjadi sekiranya anda mempunyai ahli seramai 50 orang dan masing – masing mendapatkan ahli baru seramai minimum 1 orang seminggu.

50 orang ahli anda = Berjaya mendapatkan 1 orang ahli baru (50 x 1 orang ahli = 50 ahli baru)

50 Ahli x RM20.00 (Bonus anda) = RM1000.00 untuk anda TANPA PERLU BERBUAT APA-APA!!!

3. 10% Bonus Bulanan (Jumlah Terkumpul Pendapatan Bulanan Anda)

website-http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=eeja






p/s: ini adalah pengalaman saya sendiri. kalau sesiapa ada sebarang persoalan,bolehla komen kat bwh ni ye..








17 Aug 2011

belajar, tambah pendapatan dan tambah rakan



ingin belajar cara buat fanpage, blogg, berforum, mendalami ilmu perniagaan internet dan di samping menjana pendapatan sampingan? kelab kami ada semua itu, anda boleh live chat, berbincang dan menambah kenalan dgn kelab kami. malah anda akn diberi web portal secara percuma, semua secara online, utk info lanjut silalah klik pd link dan daftarkan email anda secara percuma. maklumat tambahan akn diberi dr email..kalau nak berjaya tiada dalih kan?..mesti 1000 usaha.
Jika anda kekurangan ilmu IT, tak reti berblog atau kurang pengetahuan dalam ilmu perniagaan internet?.. sertai kelab KJ dan anda akn dibimbing secara online, yang best anda mendapat web portal anda sendiri..dah yg paling mengancam..rajin anda berpromosi, byklah komisen anda dpt setiap hari jumaat.. best kan?. 
Hanya buat 2jam shari pun dah ckup.. yg pnting jgn ptus asa :) modal rm100 je seumur hidup.. tiap2 minggu dpat komisyen ~ thankss KJ ! jom daftar percuma skrg.. anda akn d follow up by email --> http://iluvurl.com/eeja sya dah dpat hasilnya :) jom sertai skrg ~ think positif guys ^^
Jangan siakan masa anda, bersama-sama kami mencapai kebebasan kewangan dan memotivasikan diri agar lebih maju kehadapan dan berdaya saing dari semasa ke semasa. Teruskan bersama kami untuk mengetahui rahsia kekayaan dan kejayaan minda seorang jutawan. 5 ...STRATEGI KEJAYAAN DAN KEKAYAAN :
1.Sikap Jika hanya ada satu sahaja faktor penentu kejayaan dalam apa juga yang anda lakukan, ialah sikap. Einstein mengatakan bahawa sikap 99% adalah penentu kejayaan atau kegagalan seseorang. 

    2. Ambil tindakan Ini merupakan satu isu yang besar kepada ramai orang, mereka mempunyai idea bisnes yang baik, mereka memberitahu kepada kawan-kawan tentang bisnes yang hendak dimulakan, kawan-kawan menjadi positif dan menyokong. Kemudian mereka beritahu kepada beberapa orang lain sehinggalah menjadi senyap begitu sahaja. Jika anda mempunyai idea yang bagus tidak menjadi masalah, tetapi anda perlu membuat tindakan. Kemudian apabila anda sudah mula melakukan sesuatu, anda perlu mengambil beberapa lagi langkah seterusnya sehinggalah mencapai kejayaan. 
3. Tukar Bagaimana Anda Diprogramkan Sejak dari bangku persekolahan lagi kita selalu terfikir seperti yang selalu diberitahu oleh orang-orang dewasa bahwa “ belajar pandai-pandai dan dapatkan kerja yang baik”. Harap anda jangan tersalah anggap, saya fikir apabila kita disekolah kita perlu belajar apa yang perlu kemudian buka bisnes anda sendiri! 80% jutawan pada hari ini mencapai impian mereka dengan memulakan bisnes sendiri.
4. Tuliskan Apa Yang Anda Fikirkan Saya tidak kisah berapa baik memori yang anda ada, tetapi mengapa perlu dibiarkan sahaja. Mengapa perlu menanggung risiko jika terlupa sesuatu yang penting? Tuliskan perkara yang ada difikiran anda menolong melegakan otak anda yang sarat dengan maklumat. Apabila anda menulisnya anda tidak perlu takut jika terlupa pada masa yang diperlukan. 
5. Tetapkan matlamat dan impian Jika anda tidak mempunyai sasaran, anda tidak akan dapat apa-apa. Anda mesti mempunyai matlamat, anda perlu tahu kemana destinasi anda, berusaha untuk mencapainya dan sentiasa ingat akan impian anda. Saya berjumpa dengan ramai orang yang mungkin tidak faham tentang konsep ini yang berkata “impian aku ialah untuk menjadi jutawan dalam masa 5 tahun” tetapi apabila anda tanyakan bagaimana untuk mencapainya, mereka hanya diam sahaja.






SESIAPA YANG INGIN MENGUBAH NASIB & INGIN MENERIMA KOMISEN TIAP2 MINGGU IKUT ARAHAN DI BAWAH Ni k...

cara2 nak join senang je ikut arahan kat bawah ni:
klik link saya :http://iluvurl.com/eeja
atau pun ni http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=eeja bahagian bawah sekali isi nama & email pastu terus g cek email :)

p/s tulis reference no semua dan kat ruangan anda mengetahui kelab jutawan dari siapa tulis nama HASLIZAWATI ABU HASSAN pastu submit :)









 

Haram Wanita Memakai Loceng Kaki



Setiap Muslim dan Muslimah hendaklah menjaga tata cara pergaulan dan pemakaian apabila berhubung dengan bukan mahram seperti di tempat kerja.

Paling utama dalam hal pemakaian kerana cara berpakaian dapat menarik perhatian orang lain yang bukan mahram. Memakai gelang kaki bagi wanita Islam dengan bunyi loceng itu terlalu kuat sehingga menarik perhatian rakan sekerja yang lain untuk berpaling melihat ke arahnya dikira bercanggah dengan tata cara pemakaian dan pergaulan seorang wanita Muslimah dan Mukminah.

Itu sebabnya ia dihukum haram apabila bertujuan sedemikian dan pemakaian hiasan sedemikian perlu dielakkan. Ini jelas apabila al-Quran menggariskan berkenaan tatacara bergaul dan berpakaian seorang wanita Islam iaitu :

“Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah al-Nur (24): 31)

Dalam ayat ini, kita boleh simpulkan termasuk dalam ‘menghentak kaki’ ialah memakai gelang berloceng dan memakai kasut bertumit keras sehingga mengeluarkan bunyi.

Islam melarang perbuatan itu kerana ia menarik perhatian orang sehingga terserlah perhiasan diri seseorang wanita. Manakala memakai gelang kaki berloceng bagi anak-anak perempuan yang masih kecil dan bertujuan untuk pengawasan pula adalah harus.

Ia tidak termasuk dalam larangan di atas kerana tidak bertujuan menarik perhatian lelaki dan usianya masih kecil.

Sumber : Harian Metro

Menghayati Peristiwa Nuzul Al-Quran





Peristiwa Nuzul al-Quran adalah antara perkara penting yang harus diingat dan direnung Muslim kerana bermula dengan peristiwa itu zaman jahiliah (kegelapan) telah disinari cahaya, kesesatan digantikan kebenaran dan umat yang hidup bertuhankan hawa nafsu berubah bertuhankan Allah Yang Esa.
Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW perlu diingati dengan penuh keinsafan oleh umat Islam. Al-Quran mengandungi lebih 6,000 ayat adalah himpunan wahyu dan kitab panduan terakhir daripada Allah, diturunkan secara beransur-ansur selama 23 tahun kepada Rasul-Nya, Muhamad supaya menjadi petunjuk kepada seluruh umat.

Waktu penurunan al-Quran adalah mengikut perancangan dan ketentuan Ilahi. Sesuai dengan kitab itu yang sungguh mulia, Allah juga memilih penghulu segala bulan yang terkenal dengan bulan keampunan, rahmat dan keberkatan iaitu Ramadan untuk menurunkannya. Firman Allah bermaksud:
“Ramadan adalah bulan diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan daripada pembeza (antara yang hak dan batil).” (Surah al-Baqarah, ayat 185)
Perlu kita ketahui juga, Nabi SAW menerima wahyu daripada Allah SWT dalam pelbagai cara dan keadaan antaranya ialah :
1. Malaikat memasukkan wahyu ke dalam hatinya. Dalam hal ini, Nabi Muhammad SAW tidak melihat sesuatu pun, hanya berasa ia sudah berada dalam kalbunya.
2. Malaikat menampakkan dirinya kepada Nabi SAW berupa lelaki yang berkata kepadanya sehingga beliau mengetahui dan hafal kata-kata itu.
3. Wahyu datang seperti gemerincingnya loceng. Cara inilah yang amat berat dirasakan Nabi SAW. Kadangkala pada keningnya keluar peluh walaupun ketika itu musim sejuk. Ada kalanya, unta yang Baginda tunggangi terpaksa berhenti dan duduk kerana berasa amat berat apabila wahyu itu turun. l Malaikat menampakkan dirinya kepada Nabi SAW dalam rupanya yang asli.
Selain itu, kenapa Allah SWT turunkan al-Quran secara beransur-ansur ? Sudah tentu menpunyai hikmah-hikmahnya tersendiri. Antara hikmah al-Quran diturunkan secara beransur-ansur itu ialah :
  • Lebih mudah difahami dan dilaksanakan. Orang tidak akan melaksanakan suruhan dan larangan jika diturunkan sekali gus dengan banyak.
  • Antara ayat itu ada yang nasikh dan mansukh, sesuai dengan permasalahan waktu itu. Ini tidak dilakukan jika al-Quran diturunkan sekali gus. (Ini menurut pendapat yang mengatakan ada nasikh dan mansukh)
  • Turun ayat sesuai dengan peristiwa yang berlaku lebih mengesankan dan berpengaruh di hati.
  • Memudahkan penghafalan. Orang Musyrik bertanya mengapakah al-Quran tidak diturunkan sekali gus seperti disebut dalam al-Quran yang bermaksud: “Mengapakah al-Quran tidak diturunkan kepadanya sekali gus? Dijawab dalam ayat itu sendiri: Demikianlah, dengan (cara) begitu Kami hendak menetapkan hatimu.” (Surah al-Furqan, ayat 32)
  • Ada antara ayat itu jawapan daripada pertanyaan atau penolakan suatu pendapat atau perbuatan seperti dikatakan Ibnu Abbas. Hal ini tidak dapat terlaksana jika al-Quran diturunkan sekali gus.
Sehubungan itu, peristiwa Nuzul al-Quran harus dihayati umat Islam kerana ia menjadi asas keimanan terhadap al-Quran bahawa ia adalah kalam Allah. Bahkan, ia dilihat asas utama dalam pengakuan umat Islam terhadap kerasulan Nabi Muhammad SAW serta keyakinan Islam itu agama benar, satu-satunya agama yang diredai di sisi Allah.
Rujukan : Buku Peristiwa Bersejarah Bulan Ramadan
_______________________________________
© IBNISMAIL.WORDPRESS.COM (2008 – 2010) Hak cipta terpelihara. Setiap artikel @ penulisan yang tersiar di laman blog ini dihasilkan untuk tujuan perkongsian ilmu dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun mohon kerjasama agar segala bahan sama ada berbentuk artikel, video dan lain-lain yang di ambil daripada laman blog ini diberikan “kredit” dengan meletakkan alamat http://ibnismail.wordpress.com sebagai sokongan anda. Perlu ditegaskan di sini juga, sekiranya  terdapat pertentangan dengan fakta terutamanya al-Quran dan al-Hadith, maka penulisan ini adalah terbatal dan tidak sah dengan sendirinya. Selain itu, pemilik blog Kalam Abu Musaddad tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku kerosakan atau masalah pada system komputer pelawat semasa @ sesudah melawat laman ini. Mohon ampun dan maaf juga sekiranya terdapat artikel @ penulisan di laman ini yang menyentuh dan tidak disenangi hati para pelawat.

16 Aug 2011

mai klik sini(duit masyukkkk) KJ Welcome

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Terima kasih kerana berminat dengan kelab jutawan.

Harap maaf ini bukan pelaburan... anda tidak duduk diam dan duit masuk begitu sahaja,
anda ada tugasan yang diberikan untuk mendapatkan keuntungan..

Kelab Jutawan memberikan perkhidmatan ilmu perniagaan kepada orang diluar
sana (disamping pemberian ebook panduan). Konsep yang sama seperti kelas
tuisyen. anda bayar anda belajar ilmu pemasaran internet dan anda apply melalui kelab jutawan..
dan InsyaAllah jika ada rezeki Allah tetap akan berikan kepada kita..


Baiklah,Sebelum anda join kelab ini, apakata anda fahami konsep kami yang mudah.

S: Apa yang saya dapat bila sertai Kelab Jutawan?

J: Apa yang anda akan miliki sebagai ahli kelab ?

- Laman web replika yang akan menggumpul email untuk anda
- Autoresponder membuat followup automatik list anda.
- Panduan eksklusif membuat promosi laman web anda.
- Produk Hakcipta berharga RM140
- Bantuan secara online (YM LIVE CHAT Bersama ahli kelab yang lain)
- Forum tertutup ahli eskslusif kelab jutawan
- Panduan harian kepada anda setiap hari
- Rahsia ahli kelab menjana Sehingga RM5000 pada bulan pertama join KJ.
- Update terkini aktiviti kelab jutawan dan bonus tambahan setiap bulan.


S: Bagaimana Kelab Jutawan ini boleh buat duit?

J: Apabila anda menjadi ahli, anda diberikan satu
web replika. Tugas anda ialah membawa
pelawat ke laman web anda. Sistem akan membuat followup
secara automatik kepada list anda. Biasanya 10-20%
list akan membuat pesanan selepas mendapat mesej yang
ke 7 - 10! Yang penting anda tak perlu bercakap atau jumpa sesiapa pun!!


S: Saya tidak pandai promosi dan tiada list, bagaimana?

J: Jangan risau, sebab itulah kelab jutawan ini dicipta
supaya mereka yang tidak tahu internet kini mampu buat
duit. Saya akan tunjukkan 5 teknik membawa
pelawat yang saya sendiri gunakan untuk menjana tidak
kurang RM300 sehari! Salah seorang ahli yang menggunakan
teknik ini kini mempunyai 1000 list dan RM3000 dibank!


S: Berapa saya boleh jana dalam seminggu?

J: Ada ahli yang mendapat RM100, RM200 malah RM1200
seminggu. Ia bergantung kepada betapa agresifnya anda
membuat promosi. Dari kajian, list seramai 100-500 mampu
meraih RM1000 seminggu!!

Ini pendapatan yang akan anda perolehi :

1. Komisen peringkat pertama - RM50.00 apabila anda membawa ahli baru masuk
2. Komisen peringkat kedua - RM20.00 apabila ahli anda juga membawa ahli baru
3. Peluang mendapatkan hadiah bernilai RM500 untuk cabutan tiket bertuah.


S : Halal ke program ni

J : KELAB JUTAWAN ialah perniagaan online yang menjalankan program Affiliate...

KELAB JUTAWAN mempunyai produk ebook2 tentang ilmu internet dan pemasaran...
program affiliate bermaksud kita sbg agen (org tgh) akan mempromosikan produk pihak lain
usahawan @ syrkt) dan akan dapat byaran/komisen jika ada orang membeli produk tersebut
melalui link affiliate kita..

Semestinya halal. Program kelab jutawan adalah hampir sama konsep dengan Multilevel
Marketing Cuma bezanya admin tidak mewujudkan system berpiramid. Wang keahlian anda adalah
untuk kos pembayaran penyelanggaraan website (doman +hosting) dan ebook yang berharga lebih
RM1000 dan bimbingan harian kepada semua ahli. Maknanya apabila anda menyertai kelab ini, anda
adalah member berbayar yang akan menerima website replica , ebook panduan, ebook bonus tambahan
dan ilmu pemasaran setiap hari. Apabila duit yang anda laburkan itu tadi dan anda mendapat produk
berbentuk fizikal atau virtual maka terjadilah konsep jual beli dan ini diterima di dalam islam sebagai asas perniagaan.

boleh semak status halal di web ini..penerangan dan soal jawab agama tentang program affiliate

http://en.islamtoday.net/node/779

Bukti Bayaran salah seorang ahli kami,beliau memperolehi pendapatan mingguan yang lumayan,rujuk di blog beliau: http://iluvurl.com/buktibayaran




Semoga ini menjadi jawapan untuk anda.





cara2 nak join senang je ikut arahan kat bawah ni:
klik link saya : http://iluvurl.com/eeja
atau pun ni http://www.kelabjutawan.or​g/index.php?ref=eeja

bahagian bawah sekali isi nama & email pastu terus g cek email :)

p/s tulis reference no semua dan kat ruangan anda mengetahui kelab jutawan dari siapa tulis nama HASLIZAWATI ABU HASSAN pastu submit :)Lihat seterusnya..

Tip perniagaan Internet: Promosi di Facebook





Salam,Hari ini buka email dan terbaca tentang tips Promosi Di Facebook di dalam email...Rasa-rasa perlu dikongsikan ni sebab ramai antara kita buat promosi di Facebook...Baca Dulu ya!!!

Tip perniagaan Internet: Promosi di Facebook

Jangan lakukan SPAM di Facebook. Seperti email, Facebook juga tidak lari dengan masalah SPAM. Spam bermaksud menghantar iklan kita pada mereka yang tidak berminat dan pada mereka yang tidak mahu diiklankan. Golongan ini tidak meminta maklumat dari anda, dan anda tetap menghujani mereka dengan iklan-iklan. Ini dikenali sebagai SPAM.

Di Facebook, antara kaedah spamming yang anda patut elakkan adalah seperti tagging gambar-gambar orang lain (akaun milik orang lain) dengan iklan perniagaan, serta memasukkan iklan ke dalam ruangan komen akaun milik orang lain. Ini adalah spamming di Facebook.

Fikirkan sekiranya orang lain mempromosikan perniagaan mereka di Facebook anda, adakah kita akan suka? Sering kali jawapannya tidak.

Begitu juga halnya dengan orang lain. Iklan-iklan yang tidak diundang ini atau spamming hanya akan menjatuhkan kredibiliti dan kepercayaan orang terhadap perniagaan anda. Elakkan dari melakukan kesilapan ini!

Dipetik Dari: Irfan Khairi

Simptom selepas bersalin yang tidak boleh anda abaikan

pendarahan, ketidakselesaan dan keletihan selepas anda melahirkan bayi anda, dan sedikit usaha bantu diri biasanya cukup untuk mengatasinya (cuba lihat rencana kami tentang anda selepas bersalin).

Sekali-sekala, kecemasan perubatan yang sebenar akan terjadi dalam beberapa hari atau minggu selepas bersalin, dan mendapatkan rawatan secepat mungkin boleh mengelakkan penyakit menjadi teruk dan mempercepatkan pemulihan anda.

Selepas bersalin, tanyalah doktor anda bagaimana cara dan bila anda boleh dapatkan rawatan perubatan kecemasan sekiranya anda memerlukannya. Pastikan butiran itu ditulis di tempat yang selamat dan ahli keluarga anda tahu tempatnya. Ianya juga wajar untuk memaklumkan semua orang di mana anda menyimpan nota anda. Sekiranya berlaku kecemasan, ini dapat membantu krew ambulan memberi rawatan yang sepatutnya dengan segera.

Senarai berikut akan membantu anda mengenalpasti sama ada anda memerlukan rawatan serta-merta ataupun boleh menunggu sehingga waktu kerja biasa. Jika terdapat sebarang keraguan, hubungi doktor anda dengan segera.


Keadaan yang memerlukan rawatan kecemasan segera

Pergi ke hospital dengan segera jika anda mengalami mana-mana yang tertera di bawah:

Kehilangan darah yang banyak atau tiba-tiba (mungkin disertai tanda-tanda kejutan, seperti denyutan jantung yang pantas, pening kepala, berpeluhan dan naik pitam)
Kehilangan darah segar yang banyak dari vagina anda adalah pendarahan postpartum (sejenis pendarahan teruk selepas bersalin) dan anda mesti dapatkan rawatan dengan segera.

Sakit kepala yang teruk atau berpanjangan
Ini mungkin kesan sampingan suntikan epidural dan anda patut jumpa doktor secepat mungkin. Dalam 72 jam pertama selepas bersalin, sakit kepala yang teruk juga mungkin tanda pra-eklampsia, yang boleh berlaku selepas atau sebelum bersalin. Dengan pra-eklampsia, anda juga akan mengalami penglihatan kabur dan/atau berasa loya.

Tekanan darah tinggi
Tekanan darah anda patut diambil dalam enam jam pertama selepas bersalin. Jika angka di bawah (diastolik) adalah melebihi 90 ianya mungkin tanda anda ada pra-eklampsia dan berisiko menghidapi eklampsia. Anda patut dilihat oleh doktor dengan segera dan, jika perlu, dimasukkan ke hospital. Ianya lagi membimbangkan jika anda juga ada tanda-tanda lain pra-eklampsia, seperti sakit kepala, penglihatan kabur atau berasa loya.

Kesesakan nafas
Kejadian kesesakan nafas biasanya adalah akibat melakukan sesuatu yang aktif, seperti mendaki bukit. Tetapi, jika anda berasa terlalu sesak nafas dan ianya tidak pulih walaupun selepas anda berehat, ia mungkin tanda embolisme pulmonari (apabila pembekuan darah tersekat pada salah satu saluran darah di paru-paru).

Sakit dada
Jika anda mengalami kesakitan pada dada ianya mungkin suatu jangkitan dada atau otot tegang daripada penggunaan tenaga semasa bersalin. Namun begitu, ia juga mungkin tanda sejenis embolisme pulmonari dan harus tidak diabai. Jika anda mengalami kesakitan, kesesakan nafas atau batuk berdarah, anda pergi ke hospital dengan serta-merta.

Sakit betis
Kesakitan pada betis mungkin trombosis vena dalam (deep vein thrombosis – DVT). Ini adalah pembekuan darah pada vena dalam otot dan ia boleh membawa maut. Kadang-kala anda juga akan ada kemerahan, bengkak dan/atau suhu badan yang meningkat sedikit.

Pemikiran membunuh diri
Jika anda dapati diri anda memikirkan tentang kematian atau membunuh diri, hubungi doktor anda dengan segera atau berbincanglah dengan ahli keluarga anda supaya mereka boleh dapatkan bantuan untuk anda.

Berkelakuan manik, termasuk insomnia dan mudah rasa gelisah
Selepas melahirkan seorang bayi, sesetengah ibu mengalami perubahan dramatik pada kesihatan emosi dan mental mereka. Kekacauan pemikiran, terlalu mudah rasa gelisah, kekeliruan dan khayalan boleh menjadi permulaan sejenis keadaan kesihatan jarang berlaku yang dikenali sebagai psikosis puerperal. Ianya adalah amat penting bahawa anda mendapatkan rawatan dan pertolongan yang diperlukan.

Demam yang sangat panas (38 darjah C / 100 darjah F atau lebih)
Demam panas boleh disertai menggigil dan ia adalah suatu tanda infeksi. Selepas bersalin anda boleh menjadi sangat sakit dalam masa yang pendek sahaja jika anda ada infeksi yang tidak dirawat dengan segera. Tempat yang mudah terkena infeksi adalah pada jahitan atau rahim anda.

Tidak dapat membuang air kencing dalam enam jam yang pertama selepas bersalin
Jika anda tidak membuang sejumlah air kencing yang memuaskan dalam masa ini, anda mungkin ada takungan air kencing. Semasa anda berada di hospital, jururawat anda akan memerhati jumlah air kencing yang anda buang.

Keadaan yang cemas, tetapi boleh ditangguh sehingga pagi

Cakap dengan doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami mana-mana simptom berikut:

Rembesan vagina yang berbau busuk
Ini boleh menjadi tanda terdapat infeksi pada rahim atau vagina.

Perut yang sakit
Ini juga mungkin tanda suatu infeksi. Ianya mungkin berada pada luar perut anda pada sekitar jahitan jika anda menjalani pembedahan caesarean. Ia juga mungkin di dalam rahim anda, kerana tempat plasenta tertanggal adalah suatu luka yang perlu sembuh. Jika infeksi dalam rahim tidak dirawat, ia boleh meningkatkan risiko anda mendapat pendarahan postpartum (lihat atas).

Buasir yang bengkak teruk
Walaupun buasir adalah biasa, kadang-kala ia bengkak terlalu besar dan sakit selepas bersalin. Buasir adalan urat darah di dalam dubur yang bengkak, tetapi ia boleh terlanjur keluar. Ini dikenali sebagai rembung. Anda mungkin juga akan mengalami sedikit pendarahan.

Sugul bayi yang tidak hilang selepas 10 hari
Jika pada penghujung minggu kedua selepas bersalin, anda masih berasa pilu, murung, cepat naik marah dan tidak menikmati menjadi seorang ibu, anda mungkin menghidap kemurungan selepas bersalin. Ia penting untuk bercakap dengan doktor anda.

Sakit teruk perineum, mungkin bersertakan air kencing yang memedihkan dan/atau berbau busuk
Ini mungkin infeksi pada jahitan anda atau infeksi air kencing. Ianya penting untuk dilihat oleh doktor sama ada perineum anda sembuh dengan elok. Ia juga mungkin haematoma, atau lebam besar, pada tisu vagina anda.

Punggung bocor
Keperluan untuk meluru ke jamban adalah biasa selepas bersalin, tetapi jika anda terberak sebelum berjaya sampai ke jamban, itu mungkin tanda peninjaan tak terkawal (apabila anda gagal mengawal pergerakan usus anda). Bincang dengan doktor anda dengan segera.

Amalan berpantang: Mandi-mandian herba dan akar kayu, dan amalan-amalan lain




Mandi-mandian herba dan akar kayu

Satu komponen penting dalam amalan pantang-larang bagi ibu baru ialah mandi air rebusan herba, akar kayu dan rempah. Ia dipercayai akan:
  • mengembalikan kecergasan;
  • membuangkan angin;
  • menghilangkan bau hanyir;
  • merawat urat yang terputus
  • .

Menyediakan mandian herba

Ibu-ibu baru hari ini biasanya membeli set rumusan untuk dimasak di rumah. Anda boleh membelinya dari pusat-pusat penjagaan pantang (juga dipanggil pusat rawatan bersalin).

Set mandian herba juga boleh dibeli sebagai sebahagian pakej yang termasuk penjagaan selepas bersalin, produk herba dan makanan tambahan, semua tersusun dan dijarakkan mengikut amalan-amalan dan jadual berpantang 44 hari. Beberapa pakej boleh merangkumi perkhidmatan bidan urut dan persediaan amalan-amalan pantang yang lain.

Amalan-amalan berpantang yang lain

Terdapat beberapa amalan pantang-larang yang jarang diikuti hari ini, lazimnya kerana ibu baru di kota dan bandar kekurangan struktur sokongan tradisional dan masa untuk membolehkan mereka memerhatikan setiap aspek berpantang dengan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, ada juga pakej dari pusat-pusat penjagaan pantang yang merangkumi amalan-amalan ini:
  • Cucian untuk bahagian sulit yang bertujuan untuk membersih, membunuh kuman dan juga menyembuh dan merapatkan vagina untuk kembali kepada keadaan asal.
  • Ada juga amalan rendaman faraj yang dikatakan efektif untuk menyembuhkan jahitan.
  • Minyak sapu digunakan di perut, di kaki dan lain-lain tempat yang terasa lenguh atau sakit. Ini menghilangkan angin, melegakan kesakitan dan melicinkan kulit.
  • Lulur digunakan untuk melicin, melembut, menyerah dan memutihkan kulit.
Lain-lain amalan seperti berdiang, bertangas dan pilis amat jarang dilakukan oleh wanita Melayu moden sebab kekangan tertentu.

Baca lebih lanjut mengenai amalan-amalan berpantang selepas bersalin.

Bagaimana saya boleh dapatkan penjagaan pantang yang baik?

Tanyalah orang yang lebih berpengalaman.
  • Tanya ibu anda atau ibu mertua, atau kawan yang baru melahirkan, atau rakan sekerja.
  • Bincanglah dengan ibu-ibu lain! Komuniti ibu mengandung kami mungkin boleh membantu.

Amalan berpantang: Bertungku

berbengkung adalah asas kepada amalan-amalan pantang-larang bagi ibu baru dalam budaya Melayu. Sebelum berbengkung, wanita bertungku.

Salah satu sebab utama bertungku ialah untuk mengecutkan rahim dan mengeluarkan darah beku. Darah dan lendir (lokia) mestilah mengalir keluar sepanjang tempoh pantang 44 hari mengikut kepercayaan Melayu. Rahim tidak akan bersih sepenuhnya jika darah berhenti awal dan ini mengugatkan kesihatan. Jadi, tujuan bertungku dan memakan jamu ialah untuk memastikan semua kotoran dan toksin dikeluarkan dari badan.

Dikatakan bertungku juga:
  • memecahkan lemak;
  • mengecutkan rahim dan organ yang bengkak akibat bersalin;
  • mengembalikan semuanya kepada keadaan asal.
Rahim juga disengkak ke atas untuk mengelakkan daripada rahim jatuh dan penyakit tombong di usia tua.

Bakarlah tungku dan balutlah dengan daun serai, lengkuas, pandan, dan lain-lain, kemudian lapitlah dengan kain. Bertungkulah selama sejam, tapi jika masa tidak mengizinkan, sekurang-kurangnya setengah jam. Tungkukan paha juga.

Malah, di Unit Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&CM) Hospital Putrajaya dan Hospital Sultan Ismail di Johor Baru, amalan jagaan perbidanan termasuk urut selepas bersalin, bertungku dan berbengkung. Ibu-ibu baru yang melahirkan bayi secara normal di kedua-dua hospital ini boleh memilih untuk menerima jagaan dari Unit T&CM ini.

Baca lebih lanjut mengenai pantang-larang selepas bersalin.

Jika anda tidak pasti mengenai pendekatan yang betul untuk berpantang, atau hanya mahu beberapa tip tentang amalan-amalan pantang-larang, bincanglah dengan ibu-ibu lain! Komuniti ibu mengandung kami mungkin boleh membantu.

amalan berpantang: Jamu



Jamu juga dikatakan berkhasiat untuk:
  • mengembalikan tenaga;
  • memanaskan badan;
  • mengeluarkan lemak dan toksin;
  • dan, melawaskan ke bilik air.
Mengikut Datin Sharifah Anisah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, apabila semua toksin keluar, badan akan berbau harum dan berat badan pun akan turun. Makan jamu selama 44 hari memastikan yang segala kotoran dan toksin keluar dari dalam badan. Segala organ, otot dan urat, juga, akan mengecut dengan jamu dan kandungan air berlebihan dalam badan akan keluar. Jamu membuang angin dan menghempiskan perut.

Apa yang boleh dan tidak boleh saya makan?

Ibu atau ibu mertua anda, atau pembantu khas anda, akan menyarankan anda memakan jamu serta herba panas seperti halia. Bidan biasanya menggalakkan makan kunyit banyak-banyak sebagai ulam atau jus sebab ia berkhasiat untuk mengecutkan rahim.

Anda mungkin juga digalakkan berpantang dari:
  • mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang "sejuk";
  • memakan hidangan berminyak;
  • meminum air ais atau minum secara berlebihan sebab perut yang kembang akan sukar untuk mengecut.

Di mana saya boleh mendapatkan jamu?

Mengikut tradisi, bidan kampung yang mengurut ibu baru dan menemani sepanjang tempoh pantang juga akan merumuskan jamu.

Kini, selain menempahkan jamu khas dari bidan kampung, ibu moden boleh membeli set jamu cukup untuk tempoh pantang 44 hari. Jamu NR popular di Malaysia di samping Bidan Ratu, jamu Mak Dara dan jamu Afiat. Nyonya Maneer dan Mustika Ratu dari Indonesia juga digemari.

Jika anda inginkan pendapat tentang jenama-jenama yang berbeza, atau tidak pasti mengenai pendekatan yang betul untuk berpantang, atau hanya mahu beberapa tip tentang amalan-amalan pantang-larang, bincanglah dengan ibu-ibu lain! Komuniti ibu mengandung kami mungkin boleh membantu.




Amalan berpantang: Urut-mengurut

Mengikut tradisi, wanita Melayu yang baru bersalin dinasihatkan berurut sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut; kalau boleh lebih, lagi baik.


Faedah urutan tradisional selepas bersalin

Mengikut Datin Sharifah Anisah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, urutan selepas bersalin akan:
  • melancarkan perjalanan darah;
  • mengeluarkan darah (lokia)yang terperangkap dan tertakung;
  • menaikkan rahim;
  • membetulkan urat tegang, terputus atau yang terkeluar dari tempatnya;
  • memecahkan lemak;
  • mengetat dan membentuk tubuh;
  • mempercepatkan proses pemulihan keseluruhan selepas kerja keras melahirkan anak.
Yang menariknya, urutan traditional selepas bersalin termasuk urutan di bahagian payudara juga, dengan kepercayaan ia akan melancarkan susu ibu.

Malah, di Unit Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&CM) Hospital Putrajaya dan Hospital Sultan Ismail di Johor Baru, program kesihatan posnatal Melayu juga merangkumi urut payudara. Ibu-ibu baru juga diajar teknik ini supaya mereka dapat melakukannya di rumah.

Ibu-ibu baru yang melahirkan anak mereka secara normal di hospital-hospital tersebut (unit T&CM ini tidak terdapat dalam mana-mana hospital kerajaan yang lain pada masa ini) boleh menikmati urutan tradisional sebagai sebahagian daripada jagaan perbidanan.

Siapakah yang akan mengurutkan saya?

Mengikut tradisi, bidan kampung yang berpengalaman dalam semua aspek penjagaan ibu sebelum dan selepas bersalin akan pergi ke rumah ibu baru untuk mengurutnya dan membantu beliau menjaga bayi.

Dalam persekitaran bandar hari ini, di mana banyak pasangan muda tinggal jauh dari keluarga masing-masing, sistem sokongan ini tidak lagi menjadi pilihan.

Untuk mencari tukang urut yang baik, anda mempunyai beberapa pilihan.
  • Tanya ibu anda atau ibu mertua, rakan-rakan yang telah baru-baru ini mempunyai bayi atau rakan sekerja jika mereka tahu sesiapa sahaja yang baik.
  • Perkhidmatan pusat-pusat rawatan bersalin dan penjagaan dalam pantang yang menyediakan pakej lengkap dengan urut, bengkung dan jamu.
  • Forum ibu mengandung kami juga boleh memberi sedikit petunjuk.

Amalan berpantang: Berbengkung




Tidak boleh dinafikan betapa pahit-manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran. Namun begitu, amalan berpantang masih dilalui dengan tekun dan rela oleh sebilangan besar wanita Melayu. Sebabnya? Dikatakan wanita yang baru melahirkan anak dijamin akan mendapatkan kembali potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu menarik minat suami.

Terdapat beberapa amalan-amalan berpantang yang masih diamalkan secara meluas hari ini, tetapi berbengkung adalah amalan utama.


Dimanakah mendapatkan bengkung?

Pada suatu masa dahulu, kain bengkung dijahit oleh seorang ibu bagi anaknya yang hamil. Kini, anda boleh membeli bengkung dan tak perlu menjahitnya seperti dahulu. Belilah dari Internet atau kedai-kedai tertentu.

Anda boleh pilih antara tiga jenis bengkung:
  • 1. Bengkung barut yang sama seperti barut kanak-kanak.
  • 2. Bengkung Mia yang lebar dan diikat bersilang-seli dari bawah ke atas.
  • 3. Bengkung Jawa atau bengkung lilit yang merupakan kain lebar (sepanjang 15m) dililit kemas pada badan.

Pemakaian sempurna

Anda perlu memakai bengkung berkualiti tinggi yang boleh dipakai secara ketat sepanjang hari dan tidak terurai sampai masa mandi petang atau hari kemudiannya. Bengkung hendaklah dipakai sepanjang masa, siang dan malam (namun sekarang ada wanita yang memakainya untuk beberapa jam sahaja dalam sehari).

Pastikanlah ia dipakai secara betul, iaitu bermula dari bawah, tutupkan semua abdomen, dan ikat sampai ke bahagian di bawah payudara.

Mengikut Datin Sharifah Anisah Barakbah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, bengkung yang terlalu pendek atau tidak dipasang dengan betul akan menjejaskan pemulihan rahim sebab rahim akan tertolak ke bawah.
  • Lapitlah bengkung dengan kain buruk supaya tidak kotor, kemudian alaskan dengan daun-daunan seperti daun pandan atau lengkuas.
  • Sapukan minyak dengan ramuan rempah dan herba; sapu juga di bahagian belakang.
  • Jika sukar untuk mendapatkan daun-daunan herba, gunakanlah ubat krim bengkung yang boleh dibeli di kedai.

Faedah berbengkung

"Kehamilan dan pelahiran mengganggu badan wanita dan kesemua otot-otot, tulang, urat, sendi, dan lain-lain, sudah bertukar keadaan dan menjadi kembang dan bengkak disebabkan pengaruh hormon hamil," kata Datin Sharifah. "Bengkung boleh menghempiskan perut, mengecutkan rahim bengkak dan merapatkan vagina yang telah regang dan longgar."

Ia juga dipercayai bahawa berbengkung juga boleh membantu:
  • mengempiskan perut dan mengurangkan berat badan supaya potongan badan kembali kepada bentuk asal;
  • melindungi organ dalaman dan membolehkannya lebih cepat kecut dan kembali ke tempat asal;
  • mengetatkan perut dan otot-otot yang longgar semasa kehamilan;
  • menggalakkan postur yang baik, justeru, membantu penyusuan bayi;
  • memecahkan lemak dan selulit;
  • mencegah dari makan berlebihan.
Sepatutnya, tidak hanya amalan berbengkung yang harus diikuti. Amala-amalan lain seperti urut, bertungku, jamu dan mandian herba melengkapkan amalan pantang larang. Dikatakan pantang yang diikuti dengan taat dan sempurna boleh membantu ibu baru mengurangkan berat badan serta mengimbangi paras hormon mereka.

Jika anda tidak pasti mengenai pendekatan yang betul untuk berpantang, atau hanya mahu beberapa tip tentang amalan-amalan pantang-larang, bincanglah dengan ibu-ibu lain!

Amalan-amalan berpantang selepas bersalin

Betapa pahit dan manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Walaupun tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran, boleh dikatakan sebilangan besar wanita Melayu masih tekun dan rela mengikut tradisi ini. Dikatakan wanita yang rajin berpantang dijamin akan mendapatkan kembali potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu mengekal minat suami.

Sesungguhnya, amalan-amalan pantang adalah satu proses menyeluruh, bertujuan untuk memeliharakan kesihatan dan kewanitaan perempuan Melayu. Mengikut Datin Sharifah Anisah Barakbah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, kepercayaan berpantang berpaksikan kepada penyembuhan rahim yang dikatakan merupakan "penyawa" wanita yang menentukan kesihatan diri keseluruhan. Rahim yang sihat menghasilkan ibu yang kelihatan berseri dan menarik pada pandangan. Tidak hairanlah jika wanita Melayu masih berpegang kepada amalan berpantang.

Disamping itu, ada kajian moden yang menyokong peranan yang dimainkan oleh bidan kampung yang mendamping ibu selepas bersalin. Kajian juga mendapati yang beberapa amalan pantang-larang ada kebaikannya. Antaranya, perlanjutan tempoh penyusuan ibu, larangan atas pergerakan ibu yang berlebihan dan urut-mengurut.

Pakar-pakar antropologi menerangkan bahawa asas amalan pantang-larang kaum Melayu berlandaskan teori empat elemen berkurun dahulu. Elemen-elemen itu ialah:
  • tanah, yang bersifat kering;
  • api, bersifat panas;
  • udara, sejuk;
  • dan, air, bersifat basah.
Elemen-elemen ini mestilah berada dalam keadaan seimbang pada badan seseorang.

Ilmu perbidanan juga dikatakan satu anugerah Tuhan bagi individu dan keluarga yang terpilih sahaja, dengan tujuan supaya mereka membantu wanita dari semua lapisan masyarakat. Bidan kampung dianugerahkannya bagi membantu wanita desa.

Kini, wanita Melayu di bandar tidak dapat melakukan kesemua pantang-larang sebab tiada keluarga dan masyarakat keliling untuk menyokong seperti kehidupan masyarakat di kampung dahulu. Mengikut tradisi, ibu baru akan dibantu dan ditemani oleh:
  • bidan kampung;
  • pengasuh khusus;
  • emak sendiri atau ibu mertua.
Memang diakui bahawa tanpa orang lain membantu, ia akan sukar untuk mengamalkan pantang dengan lengkap dan sempurna selama 44 hari.

Namun begitu, beberapa amalan utama masih banyak dipraktikkan oleh wanita Melayu. Baca lebih lanjut mengenai:

Pantang Larang Orang Melayu Tradisional

Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik  pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman. 

 Pantang Larang Wanita Hamil
1. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan, dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.
2. Dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.
3. Dilarang memaku, memahat, mengail atau menyembelih binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.
4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.
5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.
6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.
7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.
8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.
9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.
10. Dilarang menyusup di bawah penyidai, nanti anak akan terencat.
11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.
12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.

Pantang Larang Ke Atas Lelaki
1. Dilarang bersiul dalam rumah, nanti ular masuk.
2. Dilarang kencing atas busut, dikatakan buruk kemaluan.
3. Dilarang mengintai orang mandi, nanti mata ketumbit.
4. Dilarang tidur di tengah padang, nanti emak mati.
5. Dilarang ketawa waktu Maghrib, nanti datang hantu.
6. Kalau tidak tahan berpanas, nanti tunang dilarikan orang.
Pantang Larang Bayi
1. Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk, cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus.
2. Dilarang memicit mulutnya, nanti tiada selera makan.
3. Tak boleh diletak bayi atas lutut, nanti mendapat sakit perut.
4. Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa, nanti melawan cakap.
5. Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur.
6. Kain lampin tak boleh direndam, nanti kembung perut.
7. Sewaktu bayi sedang tidur, kadangkala kita melihat dia tersenyum, ketawa dan ingin menangis. Jangan kejutkan kerana dikatakan bayi sedang bermain dengan urinya.
8. Tidak boleh menghembus mulutnya, nanti menjadi bisu.

Pantang Larang Ketika Berdiri
1. Tak boleh kencing berdiri, nanti punggung dijamah hantu.
2. Tak boleh berdiri tertindih kaki, dikatakan akan jauh rezeki.

Pantang Larang Ketika Makan
1. Makan pedal ayam, akan mengantuk ketika bersanding.
2. Makan tidak basuh pinggan, nanti lambat dapat menantu.
3. Makan pisang kembar, akan beranak kembar.
4. Makan waktu Maghrib, makan bersama hantu.
5. Makan sisa anak, anak akan degil.
6.. Tidur selepas makan, nanti perut buncit.
7. Makan sambil berjalan, dapat penyakit perut.
8. Bila makan, pinggan tak boleh diletak atas riba, nanti suami diambil orang.
9. Jangan makan nasi di senduk, nanti payah rezeki.
10. Makan bertindih pinggan, akan beristeri dua.
11. Makan telur tembelang, mendapat penyakit barah.
12. Makan dalam pinggan sumbing, dapat anak bibir sumbing.
13. Makan dalam belanga, dapat anak rupa hodoh.
14.Makan berlunjur,akan jadi pemalas.
15.Makan mencangkung, payah dapat rezeki.

Pantang Larang Sewaktu Tidur
1. Tidur di muka pintu, alamat dilangkah hantu.
2. Tidur di atas pokok, nanti dimakan langsuir.
3. Tidur di atas sejadah,nanti dihinggap kurap.
4. Tidur selepas makan, nanti ditindih hantu.
5. Tidur melekat nasi di kaki, nanti mimpi hantu.

Pantang Larang Ke Atas Perempuan
1. Dilarang menyanyi di dapur, nanti kahwin orang tua.
2. Dilarang menjahit di badan, nanti tidak lepas hutang.
3. Dilarang memakan leher ayam, nanti leher terkulai di pelamin.
4. Pantang bangun lewat, nanti sukar mendapat jodoh.
5. Dilarang makan nasi kerak, nanti mendapat anak bodoh.
6. Dilarang mencari kutu ditangga, nanti kahwin orang tua.
7. Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam, nanti didatangi sial.
8. Dilarang bercermin di depan cermin retak, nanti wajah pucat di malam pertama.
9. Dilarang pakai baju basah, nanti badan naik kurap.
10. Pantang berbual di tangga, nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja.
11. Dilarang makan bertindih pinggan, nanti menjadi madu orang.
12. Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam, nanti pendek rezeki.
13. Dilarang mengerat kuku waktu malam, nanti datang sial.
14. Dilarang makan berubah tempat, nanti berkahwin ramai.
15. Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan, dikhuatiri nanti akan merampas suami orang.

Pantang Larang Kanak-Kanak
1. Dilarang duduk atas bantal, nanti punggung terkena bisul.

2. Tak boleh memotong kuku waktu malam, nanti pendek umur.
3. Dilarang bersiul dalam rumah, nanti ular masuk.
4. Tak boleh jelir lidah, nanti lidah terpotong.
5. Makan kepala ikan, nanti menjadi bodoh.
6. Dilarang mengangkat kaki ketika meniarap, nanti emak mati.
7. Tak boleh menunjuk pelangi, nanti jari kudung.
8. Tak boleh makan dalam gelap, dikatakan makan dengan iblis.
9. Dilarang bermain atau keluar rumah waktu senja, nanti disorok hantu.
10. Tak boleh gigit kain, nanti gigi berulat.
11. Hempedal ayam tak boleh dimakan, nanti susah bersunat.
12. Dilarang bercakap dalam tandas, nanti mata ketumbit.

Pantang Larang Di dalam Hutan
1. Jika sesat di hutan, jangan tidur di tepi sungai, nanti dimakan hantu.

2. Dilarang pegang pokok merah, nanti badan menjadi gatal.
3. Jangan tidur di atas pokok jika sesat, nanti dilapah hantu.
4. Dilarang bercakap besar ketika di hutan, nanti mendapat bencana.
5. Pantang bersiul di hutan, nanti disambar langsuir.
6. Jangan melaung di tengah hutan, nanti disahut hantu.
7. Jika terdengar sahutan, jangan dijawab, dikhuatiri suara hantu.
8. Jangan mengambil batu atau benda ganjil di hutan, takut berpenunggu.
9. Dilarang menegur sesuatu yang aneh atau ganjil dihutan, nanti dirasuk atau dapat malang.

Pantang Larang Di Sungai
1. Jika nampak air berpusar, jangan hampiri, alamat buaya bergerak atau mengiring.

2. Jika ikan toman membawa anak, jangan melintas di hadapannya, nanti dilompati ke perut.
3. Jika terdengar suara semacam kerbau di tebing sungai, alamat ada buaya mengawan.
4. Dilarang bawa limau purut, nanti dibaham buaya.
5. Jika suara perempuan terdengar waktu Maghrib, alamat hantu pari sedang berpesta.
6. Jika kail disambar gondang (siput besar) , alamat rezeki mendatang.

Pantang Larang Ketika Duduk
1. Tak boleh duduk atas bantal, nanti dapat bisul.
2. Tak boleh duduk atas tangga ketika Maghrib, nanti dirasuk hantu.
3. Tak boleh menggoyang kaki, nanti tak lepas hutang.
4. Tak boleh duduk di beranda tangga, nanti payah rezeki.
5. Tak boleh duduk atas lesung, nanti berkudis dubur.

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)