nuffnang

26 Dec 2011

Pembasuh Mulut Enak Untuk Kanak-kanak Manisan Cendawan Putih dan Betik

Bahan-bahan:
20 g cendawan awan putih kering
300 g betik
50 g gula batu
2 cawan air

Cara memasak:
1.
Rendam cendawan dalam air selama lebih kurang satu jam untuk melembut dan
mengembangkannya.
2.
Bersihkan dan buang bahagian keras yang berwarna kuning (jika ada).
3.
Potong betik menjadi kuib-kuib kecil (atau bentuk yang diingini).
4.
Rebus cendawan putih sehingga separa lembut.
5.
Masukkan gula batu dan teruskan merenih sehingga kesemua gula larut.
6.
Masukkan betik dan padamkan api.
7.

Hidangkan panas atau sejuk.

(Hidangan untuk 10 orang)
KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN
Kalori (kcal) = 45
Lemak (g) = 0.06
Protein (g) = 0.8
Kalsium (mg) = 8.1
Zat besi (mg) = 0.4

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)