nuffnang

26 Dec 2011

Payasam Kacang Hijau

Bahan-bahan:
155 g (3/4 cawan) kacang hijau – tanpa kulit
15 g (11/2 sudu) sagu kecil
56 g vermicelli (mee hoon gandum)
70 g (1/2 cawan) gula melaka
150 g (1/2 cawan) susu pekat
42 g (1/4 cawan) kismis
32 g (1/4 cawan) gajus – dibelah dua
7 g (1/2 sudu besar) minyak sayuran

Cara memasak:
1.
Panggang kacang hijau menggunakan api yang kecil sehingga perang sedikit.
2.
Rebus sehingga masak.
3.
Alihkan separuh daripada kacang hijau yang telah masak dan kisar sehingga halus enggunakan mesin pengisar.
4.
Masukkan semula ke dalam periuk dan tambahkan sagu, ‘vermicelli’ dan gula
melaka.
5.
Didih dan teruskan merenih sehingga sagu dan ‘vermicelli’ masak.
6.
Goreng gajus dan kismis dalam minyak sehingga gajus keperang-perangan dan campurkan ke dalam payasam. Akhir sekali, tuangkan susu pekat ke dalam payasam.

(Hidangan untuk 10 orang)
KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN
Kalori (kcal) = 143
Lemak (g) = 3.6
Protein (g) = 3
Kalsium (mg) = 61
Zat besi (mg) = 0.8

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)