nuffnang

26 Dec 2011

Jeli Keladi

Bahan-bahan:
A
8 g agar-agar – rendam dalam air selama 10 minit
100 g gula
400 ml susu sejat penuh krim
240 g keladi – potong kuib dan rebus
1/4 sudu kecil garam

B
12 g agar-agar – rendam dalam air selama 10 minit
50 g gula
200 ml susu sejat penuh krim

Bahan-bahan A
1.
Masak agar-agar bersama susu sejat penuh krim dengan api kecil sehingga agar-agar larut.
2.
Tambahkan gula, garam dan keladi. Tuangkan ke dalam bekas empat segi dan biarkan
sehingga keras.
3.
Potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil.
Bahan-bahan B
1.
Masak agar-agar bersama susu sejat penuh krim dengan api kecil sehingga agar-agar larut.
2.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut. Biarkan sejuk sedikit.
3.
Campurkan A dan B dan biarkan keras di dalam bekas.
(Hidangan untuk 18 orang)
Kandungan Nutrien Setiap Hidangan
Kalori (kcal) = 102
Lemak (g) = 3
Protein (g) = 2.8
Kalsium (mg) = 97
Zat besi (mg) = 0.2

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)