nuffnang

21 Dec 2011

Merancang Diet Anda Your Semasa Hamil Oleh Pn Nik Shanita Safii, Pakar Diet

Kepentingan makan secara sihat semasa hamil ialah untuk mengekalkan kesederhanaan dan pada masa yang sama memberi tumpuan kepada pengambilan nutrien. Malaysia mempunyai kelebihan yang besar dari segi makanan: pelbagai jenis makanan berkhasiat daripada berbagai budaya boleh diperolehi dengan mudah. Ini bermakna bahawa peluang anda untuk mendapat setiap nutrien atau zat dengan secukupnya adalah lebih terjamin, kerana dengan memakan hanya satu jenis makanan sahaja, ia tidak boleh membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan. Sebelum anda hamil, berbincanglah tentang diet anda dengan pakar obstetrik atau pakar dietetik, supaya mereka boleh mengesyorkan suplemen jika perlu. Sekiranya anda sedang hamil, maka dapatkan nasihat pemakanan tentang diet yang bersesuaian dengan keperluan anda.

Sarapan Pagi

Sarapan pagi adalah sajian yang paling penting setiap hari. Ia merupakan sajian yang paling kerap ditinggalkan disebabkan oleh jadual yang ketat. Sebelum anda melakukan sebarang rutin harian, tubuh anda memerlukan makanan untuk mendapatkan tenaga.

Sarapan yang ideal mestilah dapat mengenyangkan anda sehingga ke tengah hari, tetapi tidak terlalu banyak sehingga anda berasa mengantuk atau terlalu kenyang selepas makan. Contoh makanan yang baik untuk sarapan adalah seperti berikut:

  • Bijirin kering (cth emping jagung, muesli)
  • Bijirin yang dimasak (cth oat) dengan susu rendah/tanpa lemak
  • Roti atau biskut gandum penuh
  • Mi sup (cth sup kuey tiau dengan isi ayam dan kek ikan, soto ayam, laksa asam
  • Capati, tosai dengan kacang dal
  • Bubur nasi
  • Buah-buahan segar dan jus buahbuahan

Nasi lemak dan roti canai adalah di antara makanan tradisi yang popular untuk sarapan, tetapi anda tidak digalakkan memakannya lebih daripada satu atau dua kali seminggu disebabkan oleh kandungan lemak yang terdapat dalam nasi dan roti canai serta lauk-pauk yang disajikan bersamanya.

Snek Sihat

Sekiranya anda lapar di antara sajian-sajian utama, makanlah snek-snek yang berkhasiat misalnya buah-buahan dan sayur-sayuran segar, yogurt rendah lemak dan bijirin. Pencuci mulut tradisional seperti bubur gandum dan tau foo fah adalah pilihan yang baik juga, asalkan sedikit gula sahaja ditambah, dan lebih baik dimakan tanpa santan. Hilangkan rasa dahaga dengan susu rendah lemak atau tanpa lemak, susu kacang soya yang diperkayakan dan minum banyak air.

Rancang Menu Anda Terlebih Dahulu

Merancang menu secara mingguan kelihatan seperti suatu kerja yang menyusahkan, tetapi terdapat juga kebaikannya. Antaranya ialah:

  • Memastikan bahawa diet anda untuk seminggu adalah seimbang
  • Dapat merancang diet yang pelbagai dan menarik serta mengandungi nutrien yang diperlukan
  • Mengetahui lebih awal tentang bahan-bahan atau ramuan yang perlu dibeli
  • Menjimatkan masa membuat keputusan tentang apa yang hendak dimakan pada setiap sajian

Sebelum anda mula merancang menu untuk satu minggu, tiga langkah berikut perlu dititikberatkan:

  1. Ketahui keperluan anda. Berapa banyakkah setiap makanan yang anda perlukan sebelum hamil? Secara konsisten, adakah anda dapat memenuhinya? Adakah keperluan anda untuk makanan tertentu meningkat semasa hamil?

  2. Rancang untuk memenuhi keperluan. Catatkan segala keperluan anda, termasuk bagaimana ia telah berubah semasa hamil. Kemudian makan makanan yang boleh memenuhi keperluan anda setiap hari.

  3. Penuhi keperluan. Untuk mengikuti menu yang dirancang, memerlukan beberapa penyesuaian. Walau bagaimanapun inilah satu-satu caranya untuk memastikan anda mendapat kesemua nutrien yang perlukan.


No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)