nuffnang

26 Dec 2011

Lempeng Udang dan Sayur (Hidangan untuk 3 orang)


Bahan-bahan:
Kandungan Nutrien Setiap Hidangan


80g (1/2 cawan) tepung gandum
15g bawang besar – dicincang
20g (4 ekor) udang bersaiz sederhana – dicincang
25g (1/2 biji) telur – dipukul sedikit
15g kacang buncis – dicincang
15g lobak merah – dicincang
1/2 cawan air
1/4 sudu kecil garam atau kurang
2.5ml (1/2 sudu kecil) minyak


Kalori (kcal)
=
124

Kalsium (mg)
=
45

Protein (g)
=
6

Zat Besi (mg)
=
1.2

Lemak (g)
=
2.2

Cara Memasak:

1.

Campur semua bahan-bahan (kecuali air dan telur).

2. Masukkan telur ke dalam campuran bahan-bahan kering tadi.

3. Tambah air dan gaul hingga sebati.

4. Panaskan kuali ‘non-stick’ yang leper.

5. Tuangkan 1/4 cawan adunan ke dalam kuali untuk menghasilkan sebiji lempeng.

6. Masak kedua-dua belah sehingga keperang-perangan.

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)