nuffnang

26 Dec 2011

Lempeng (Hidangan untuk 9 orang)


Bahan-bahan:
Kandungan Nutrien Setiap Hidangan


50g (1 biji) telur – dipukul hingga gebu
124g (1 cawan) tepung gandum
168ml (3/4 cawan) susu rendah lemak
12g (1 sudu besar) gula
10ml (1 sudu besar) minyak masak
10g (2 sudu kecil) serbuk penaik
2.5g (1/2 sudu kecil) garam
7g (1 sudu kecil) jem


Kalori (kcal)
=
97

Kalsium (mg)
=
105

Protein (g)
=
3.4

Zat Besi (mg)
=
0.41

Lemak (g)
=
2

Cara Memasak:

1.

Campur semua bahan-bahan kering dan gaul dengan rata.

2. Kemudian campurkan dengan telur yang telah dipukul.

3. Masukkan minyak dan susu. Pukul sehingga sebati.

4. Panaskan kuali ‘non-stick’.

5. Tuangkan 1/2 cawan adunan ke dalam kuali untuk menghasilkan sebiji lempeng.

6. Masak sehingga buih-buih kecil kelihatan. Balikkan dan masak sebelah lagi sehingga keperang-perangan.

7. Hidangkan dengan satu sudu kecil jem.

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)