nuffnang

26 Dec 2011

Kek Tiram



Bahan-bahan:

250 gram tiram, dibuang cengkerang
* 6 susu makan tepung gandum
* 1 sudu makan serbuk penaik
1/2 cawan stok ayam
2 biji bawang kecil, dipotong halus
60 gram daun kucai, dipotong
6 biji telur ayam
1/2 sudu teh garam
Sedikit lada sulah
Minyak

* diayak bersama

NUTRITIONAL CONTENT PER
SERVING

Tenaga (kcal) = 235
Lemak (g) = 12
Protein (g) = 12
Zink (mg) = 17

Arahan:

  1. Pukul telur perlahan-lahan dan masukkan bawang kecil dan daun kucai.

  2. Tambahkan tiram, garam dan lada sulah. Gaul hingga sebati.

  3. Tepung yang diayak tadi, dicampurkan dengan stok ayam.

  4. Tambahkan campuran tepung dengan campuran telur dan digaul bersama. Biarkan selama 30 minit.

  5. Masukkan 1 sudu teh minyak ke dalam non-stick pan dan panaskan. Apabila minyak panas, masukkan 1/2 cawan adunan tadi dan goreng selama 20 saat dengan api sederhana.

  6. Apabila separuh masak, balikkan adunan tadi dan goreng sebelah lagi sehingga masak.

  7. Selesai menggoreng, keluarkan dari kuali dan biar minyak dititis balik ke dalam kuali. Letakkan di dalam pinggan.

  8. Teruskan menggoreng sehingga semua adunan habis.

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)