nuffnang

24 Dec 2011

Kebab Buah-Buahan

Panduan Piramid Makanan Kanak-kanak mencadangkan agar anak anda mengambil lebih daripada 2 hidangan sayur-sayuran dan 2 hidangan buah-buahan setiap hari. Adalah penting bagi anak anda untuk mendapat keperluan pengambilan buah-buahan dan sayuran yang mencukupi kerana kedua-duanya mengandungi vitamin, mineral, serat dan bahan-bahan sihat yang dikenali sebagai fitokimia. Kebanyakan fitokimia merupakan antioksida yang dipercayai boleh melawan sesetengah penyakit. Bahanbahan inilah yang memberi buah-buahan dan sayuran warna yang berbeza.

Anda perlu mula memperkenalkan sayur-sayuran kepada anak anda pada usia awal kerana ia akan menjadi satu cabaran untuk memberi mereka sayur-sayuran pada kemudian hari. Terdapat beberapa cara untuk memperkenalkan sayur-sayuran dalam dietnya, termasuklah memasukkan sayur-sayuran yang dipotong ke dalam mee gorengnya secara senyap atau mengisar sayur-sayuran dan mencampurkan ke dalam sup dan bubur anak anda.

Kanak-kanak memang secara semulajadinya akan lebih mudah menerima buah-buahan kerana rasanya yang manis. Terdapat banyak cara untuk memperkenal atau memberi anak anda makan buah-buahan. Anda boleh mengisar, melumat, memerah jus, mendingin, menghancur atau menambah buah-buahan kepada bijirin sarapan anak anda! Atau gunalah idea yang lazat ini untuk mamastikan anak anda dapat menikmati pelangi warna buah-buahan yang baik untuk kesihatannya!

Hidangan: Untuk 5 orang

Ramuan
10 batang lidi
1 mangga besar yang sudah masak, dikupas
2 oren besar, dikupas
2 epal atau pisang besar, dikupas
10 strawberi kecil, dibuangkan daun
1½ sudu besar marjerin
½ sudu besar jus lemon
½ cawan madu
1 cawan yogurt atau aiskrim vanila

Cara Menyediakan

  1. Rendamkan batang lidi selama 20-30 minit.

  2. Potong mangga, oren dan epal kepada kiub sebesar 3 cm.

  3. Cucuk buah-buahan dengan batang lidi dan aturkan kebab-kebab di atas dulang pembakar.

  4. Adunkan marjerin, jus lemon dan madu dalam periuk dan kacau hingga sebati.

  5. Salutkan buah-buahan dengan bahan adunan.

  6. Aturkan kebab buah-buahan di atas dulang pembakar yang telah dilapis dengan minyak hingga kebab-kebab menjadi sederhana panas.

  7. Biarkan sejuk dan hidangkan dengan yogurt atau aiskrim vanila.

Kandungan nutrien setiap hidangan
Kalori : 214 kcal
Karbohidrat : 200 g
Protein : 3.2 g
Lemak : 4.0 g

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)