nuffnang

26 Dec 2011

Asam Pedas


Bahan-bahan:
Kandungan Nutrien Setiap Hidangan


3 keping ikan makerel, kulit dibuang

(dikisar dengan 1/4 cawan air)

6 biji cili merah
6 biji bawang merah kecil
1 keping halia, dihiris nipis
1 ulas bawang putih

1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
1/4 sudu kecil gula
2 cawan air
Daun kesum, daripada 1 batang


Kalori (kcal)
=
143

Kalsium (mg)
=
40

Protein (g)
=
22

Zat Besi (mg)
=
2.1

Lemak (g)
=
2


Cara Memasak:

1.

Masakkan bahan-bahan yang dikisar bersama garam, serbuk kunyit, asam gelugor, gula dan air dengan api sederhana selama 20 minit.

2. Tambahkan ikan dan masak selama 10-15 minit.

3. Tambahkan daun kesum untuk perisa tambahan.

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)