nuffnang

4 Apr 2012

Mari Berseronok! Mari Sihat!

Masa makan sememangnya masa yang baik untuk mengeratkan hubungan antara keluarga, lebih-lebih lagi menyediakan makanan bersama-sama. Pembantu kecil anda boleh membantu dalam penyediaan mudah seperti menggaul dan mengupas, tetapi pastikan mereka tidak membahayakan diri. Resipi di bawah menyediakan makanan semua-dalam-satu yang mudah lagi berkhasiat, serta snek waktu petang agar anak anda sentiasa bertenaga!

Biskut Mil Oat Enak

Chewy Oatmeal Cookies

Hidangan: 45 biskut

Ramuan

• ¾ cawan marjerin
• 1 ¼ cawan gula perang
• 1 telur, dipukul sedikit
• 1/3 cawan susu
• 1 ½ sudu teh vanila
• 3 cawan oat gulung
• 1 cawan tepung serbaguna
• ½ sudu kecil soda bikarbonat
• ¼ sudu kecil serbuk kayu manis
• 1 cawan kismis
• 1 cawan kacang walnut, dicincang

Cara Menyediakan

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Griskan sedikit kertas pembakar di atas dulang pembakar.
  2. Pukul marjerin dengan gula perang dan vanila hingga ringan. Tambahkan telur sedikit demi sedikit; pukul sebati.
  3. Masukkan susu dan pukul semula hingga sebati.
  4. Ayakkan tepung bersama serbuk kayu manis dan soda bikarbonat. Masukkan oat, walnut dan kismis.
  5. Tambahkan adunan ke dalam campuran marjerin dan kacaukan hingga bercampur.
  6. Ambil beberapa sudu besar adunan tadi dan gulung menjadi bebola dan aturkan di atas kertas pembakar biskut. Jarakkan sekurangkurangnya sejauh 2 inci supaya boleh kembang semasa dibakar.
  7. Bakar pada suhu 180°C selama 10-13 minit, atau hingga keperangan sedikit.
  8. Sejukkan selama 2 minit di atas rak sebelum diangkat daripada dulang.

Kandungan nutrien setiap hidangan
Kalori
Karbohidrat
Protein
Lemak
: 110 kcal
: 15.4 g
: 1.8 g
: 4.7 g

Nasi Goreng Udang & Telur dengan Kubis

Nasi Goreng Udang & Telur dengan Kubis

Hidangan: Untuk 5 hidangan

Ramuan

• 300g udang saiz sederhana
• 4 cawan nasi
• 3 biji telur besar, dipukul sedikit
• ½ kepala kubis kecil, dihiris nipis
• ½ cawan kacang pea
• 2 bawang merah, dihiris nipis
• 2 ulas bawang putih, dicincang
• Halia (kecil), diparut
• 3 sudu besar kicap
• 4 sudu besar minyak untuk memasak garam secukup rasa
• ¼ ikat daun bawang, dihiris & kacang tanah untuk hiasan (jika mahu)

Cara Menyediakan

  1. Panaskan 1 sudu makan minyak di dalam kuali leper. Masukkan bawang merah, halia dan kacau goreng hingga wangi.
  2. Tambahkan kubis dan kacau goreng hingga kubis lembut. Rasakan dengan garam. Alihkan sayur-sayuran ke atas pinggan. Bersihkan kuali leper.
  3. Tambahkan 2 sudu besar minyak ke atas kuali leper. Goreng bawang putih hingga wangi.
  4. Tambahkan udang dan masak sehingga berwarna merah jambu. Letakkan di atas pinggan yang sama dengan sayur-sayuran tadi.
  5. Tambahkan minyak yang selebihnya ke dalam kuali dan apabila panas, pecahkan telur dan hancurkan sedikit, kemudian biarkan ia masak.
  6. Masukkan nasi dan kacau bersama telur hingga sebati sambil memecahkan ketulan nasi.
  7. Masukkan semula sayur-sayuran dan udang tadi ke dalam kuali leper bersama kacang pea dan rasakan dengan garam dan kicap. Kacau hingga sebati.
  8. Hidangkan nasi goreng panas dan hiaskan dengan daun bawang serta kacang tanah.

Kandungan nutrien setiap hidangan
Kalori
Karbohidra
Protein
Lemak
: 365 kcal
: 36.6 g
: 19.6 g
: 14.5 g

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)