nuffnang

15 Feb 2012

Vaksin Pilihan

Terhimpit antara mahu melindungi anak anda daripada ancaman penyakit dan bimbang
terhadap kesan sampingan dan perbelanjaan? Berikut adalah apa yang perlu
anda tahu mengenai vaksin pilihan.

Oleh Dr Musa Mohd Nordin, Pakar Perunding Neonatologi

Terdapat pelbagai jenis penyakit yang berbahaya. Berita baiknya ialah anda mampu melindungi anak anda dengan memberikan suntikan vaksin kepada mereka – satu senarai vaksin mandatori yang telah disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Persatuan Pediatrik Malaysia dapat memastikan hal ini. Tetapi ia bukan setakat ini sahaja. Tahukah anda bahawa terdapat vaksin pilihan yang boleh anda pertimbangkan. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda memerlukan vaksin pilihan ini walaupun anak anda sudah menerima suntikan vaksin ketika masih kecil. Di sini terdapat jawapan untuk soalan yang sering ditanya oleh ibu bapa:

“Mengapa saya perlu mempertimbangkan suntikan vaksin pilihan?”

Vaksin pilihan telah dibuktikan selamat dan satu kaedah yang efektif untuk melindungi anak anda daripada penderitaan dan risiko komplikasi dari penyakit yang nampak seperti tidak berbahaya.

“Apakah pilihan yang saya ada?”

“Adakah terdapat sebarang kesan sampingan?”

Risiko terdapat di mana-mana walaupun dalam rutin seharian. Kita tetap makan sarapan pagi walaupun 200 orang mati setiap tahun kerana tercekik makanan di kerongkong. Begitu juga dengan vaksin, malah vaksin mempunyai lebih banyak kebaikan berbanding risiko yang akan dihadapi. Kesan sampingan, jika ada, hanya setakat kesan sampingan yang biasa seperti sakit dan bengkak di kawasan suntikan. Kesan sampingan sistemik jarang berlaku dan jika ada, hanya menyebabkan demam.

“Adakah suntikan vaksin mempunyai had maksimum yang boleh diterima anak saya?”

Sistem imun bayi mempunyai keupayaan yang besar untuk memberi tindak balas terhadap pelbagai vaksin dan kuman yang berada di persekitaran. Bukti saintifik semasa tidak menyokong tanggapan bahawa penerimaan vaksin yang pelbagai akan menyebabkan kelemahan kepada sistem imun badan.

“Tetapi bukankah vaksin pilihan agak mahal?”

Kesemua vaksin di dalam jadual imunisasi negara adalah berkos rendah. Sebagai contoh: setiap ringgit yang kita belanjakan untuk vaksin Hib (Haemophilus influenzae b), kita telah berjimat sebanyak RM3. Ini berlaku disebabkan penggunaan vaksin ini secara meluas, menyebabkan penurunan harga vaksin ini. Semakin baru sesuatu vaksin, semakin mahal harga vaksin tersebut.

“Vaksin pilihan ini memang amat berkesan. Tetapi mengapa vaksin ini tidak disenaraikan di dalam senarai vaksin mandatori?”

Kebanyakan vaksin yang baru seperti Hepatitis B, MMR (campak, beguk & rubella) dan Hib, apabila diperkenalkan di dalam negara kita, telah pun diberikan oleh sektor kesihatan swasta. Keberkesanan dan keselamatannya telahpun terbukti dan penggunaan yang meluas menurunkan harganya. Ini membolehkan vaksin-vaksin tersebut dimasukkan ke dalam jadual imunisasi di Kementerian Kesihatan setelah mendapat pemerhatian dari ‘Penilaian Teknologi Kesihatan’.

1 comment:

 1. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

  We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

  We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
  Lady doctor
  MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
  Possess valid Annual Practicing Certificate
  Registered with Malaysia Medical Council
  Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
  Attended an Obstetric Life Saving Skill
  Attended A Neonatal Resuscitation Program
  Working hours negotiable with minimum on-call
  Very attractive salary

  Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

  Clinic information:-

  PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
  NO. 12 JALAN SL 1/13
  BANDAR SUNGAI LONG
  43000 KAJANG
  SELANGOR
  TEL / FAX: 03-90114833

  ReplyDelete

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)