nuffnang

15 Apr 2012

Resepi Bubur Lambuk Muar

Bahan-Bahan

Beras

Daging

Udang kering ditumbuk halus

Udang hidup

Kacang tanah

Karot (dipotong dadu kecil)

Santan

Daun sop

Bawang goreng

Telur Rempah sup (serbuk)

Kiub ayam Knorr

Rempah - Jintan putih/manis/ketumbar (Digoreng tanpa minyak sehingga agak kekuning-kuningan dan ditumbuk halus)

Kerisek

Lada hijau/merah

Garam

Serbuk perasa

Cara Penyediaan

1. Rebus beras sehingga empuk bersama daging yang dipotong kecil bersama kacang tanah.

2. Setelah beras empuk, campurkan udang kering, udang hidup, santan, kiub ayam, rempah dan akhir masukkan kerisek dan karot atau mixed vegetables, garam, dan serbuk perasa.

3. Kacau tetapi jangan sampai berkerak.

4. Setelah bubur masak, tutup api. Goreng bawang untuk dibuat bawang goreng dengan minyak yang sedikit. Setelah agak kekuningan, curahkan bawang bersama minyak ke dalam periuk bubur dan tutup sebentar. Jangan lupa buka kembali tutup periuk cepat-cepat. Ini bertujuan untuk mewangikan lagi bubur dan ditabur daun sup.

Cadangan Hiasan

1. Telur dibuat dadar nipis. Jika suka, sebelum di dadar bahagikan telur kepada 2 bahagian iaitu dicampur warna merah dan hijau. Setelah itu telur berkenaan dipotong memanjang halus untuk ditabur atas bubur.

2. Lada hijau dan lada merah diracik halus untuk ditabur atas bubur dan juga bawang goreng.



No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)