nuffnang

29 Mar 2012

Meletakkan bayi anda ke dalam posisi untuk kelahiran

Apakah posisi yang terbaik untuk bayi saya?

Proses kelahiran hampir selalunya paling pendek dan senang bayi anda berada dalam kepala ke bawah, dengan belakang kepalanya berpaling sedikit ke arah depan perut anda. Ini dipanggil posisi anterior. Hampir semua bayi berada dalam posisi ini pada peringkat akhir kehamilan.

Dalam posisi ini, dia muat kemas ke dalam lengkok pelvis anda. Semasa proses kelahiran, dia akan berlingkar dan meletakkan dagunya pada dada. Proses kelahiran anda patutnya lancar jika bayi anda berada dalam posisi ini kerana:

• Mercu kepala bayi anda membawa tekanan pada serviks semasa kontraksi. Ini menolong serviks anda mengembang dan menolong menghasilkan hormon-hormon yang diperlukan untuk proses kelahiran.

• Pada fasa meneran, bayi anda akan menyerong kepalanya untuk mendahulukan bahagian terkecil kepalanya melalui pelvis anda.

• Apabila dia sampai ke hujung pelvis anda, dia akan memalingkan kepalanya sedikit supaya bahagian kepalanya yang terbesar berada di tempat pelvis anda yang paling luas. Belakang kepala dia kemudian akan dapat turun ke sebelah bawah tulang pubik anda dan apabila lahir kelak, mukanya menyapu seluruh perineum, iaitu tisu antara bahagian bawah vagina dan saluran belakang anda.

Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.

Mengapakah separuh bayi posterior?

Bayi anda mungkin posterior disebabkan bentuk pelvis anda. Ada wanita yang mempunyai pelvis yang sempit dan berbentuk oval (dipanggil pelvis anthropoid) atau lebar dan bentuk hati (dipanggil pelvis android), dan bukan bulat.

Jika pelvis anda berbentuk oval atau hati dan bukan bulat, bayi anda lebih cenderung memasuki posisi belakang-pada-belakang mengikut kawasan terlebar dalam pelvis. Ini kerana kepalanya lebih selesa dalam posisi ini.

Stail hidup moden mungkin juga faktor tambahan. Wanita-wanita Barat (atau bandar) lebih cenderung mendapat bayi posterior berbanding wanita yang bekerja cara tradisional di ladang, atau membongkok atas periuk masak. Tidak susah untuk memahami apa sebabnya.

Apabila anda melengkok dalam kerusi berlengan yang selesa untuk menonton televisyen, atau bekerja di komputer untuk beberapa jam, pelvis anda terangkat ke belakang. Ini lazimnya benar jika anda berada dalam posisi di mana lutut anda terangkat lebih tinggi dari pelvis anda.

Apabila pelvis anda tertonggeng ke belakang, bahagian bayi yang paling berat, iaitu belakang kepala dan spinanya, juga akan memusing ke belakang. Oleh itu dia akhirnya berada dalam posisi posterior, terbaring menyandar atas spina anda.

Jika gaya hidup anda melibatkan banyak aktiviti berdiri, bayi anda lebih cenderung menurun masuk ke dalam pelvis anda dalam posisi anterior sebab pelvis anda menonggeng ke depan.

Bagaimanakah saya boleh membantu bayi saya ke posisi anterior

Anda mungkin pernah dengar akan teknik yang dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" (optimal fetal positioning, OFP). Ia adalah cara menggalakkan bayi mengambil posisi anterior dengan menukarkan postur anda, terutamanya bila anda duduk. Ingat yang anda sedang cuba menonggengkan pelvis anda ke depan dan bukan ke belakang. Jadi, bila anda duduk, pastikan yang lutut anda sentiasa lebih rendah dari punggung anda.

Cuba yang berikut:

• Periksa yang kerusi yang digemari anda tidak membuatkan punggung anda ke bawah dan lutut ke atas. Jika ia begitu, cuba pusingkan kerusi, melutut pada kusyen dan condongkan diri ke depan.

• Sental semua lantai dan papan kambi - nenek kita selalu berkata yang mencuci lantai ialah cara yang baik untuk bersedia untuk kelahiran. Dan itu adalah benar! Apabila anda dalam posisi merangkak atas tangan dan lutut anda, belakang kepala bayi anda memusing ke bahagian hadapan abdomen.

• Selalulah berhenti kerja dan bergerak-gerak jika kerja anda memerlukan anda duduk banyak.

• Duduk atas kusyen dalam kereta anda supaya punggung anda terangkat.

• Condongkan diri ke depan bila sedang menonton televisyen.

Anda tak perlu bimbang tentang mengarahkan bayi anda ke posisi yang baik semasa berada di katil. Apabila anda berbaring secara mendatar, bayi anda tidak tertolak ke dalam pelvis anda. Tetapi, berbaring di sisi adalah posisi yang terbaik untuk tidur pada peringkat akhir kehamilan.

Bolehkah saya membetulkan posisi bayi saya bagi kelahiran?

Anda tidak keseorangan. Sejak abad ke-19, terdapat berita mengenai "postur seperti ibu". Kini ia dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" kerana seorang bidan bernama Jean Sutton menghebahkan teknik ini pada tahun 90-an. Dia menasihatkan ibu mengandung supaya menggunakan postur tegak and membongkok ke depan sebanyak mungkin pada peringkat akhir kehamilan.

Terdapat bidan-bidan dan para doktor yang tidak percaya ini membawa manfaat. Tetapi ada juga kajian yang menunjukkan wanita yang membuat posisi tangan and lutut selama 10 minit, dua kali sehari, pada peringkat akhir kehamilan, boleh membantu bayi mengambil posisi anterior.

Malangnya, ini tidak mempengaruhi posisi bayi pada masa kelahiran. Sutton menyarankan ibu-ibu berdiri tegak atau membongkok ke depan sebanyak boleh.

Jika anda mencuba senaman-senaman ini tetapi bayi anda masih posterior bila proses kelahiran bermula, ia mungkin disebabkan oleh bentuk pelvis anda dan bukan postur anda.

Bagaimanakah saya boleh memperbaiki posisi bayi saya semasa proses kelahiran?

Jika bayi anda dalam posisi posterior bila proses kelahiran bermula, anda masih boleh postur tegak atau membongkok ke depan untuk membantu bayi anda pusing dan melegakan kesakitan. Adalah biasa bagi bayi-bayi menukar posisi semasa proses kelahiran dan kebanyakkan bayi membetulkan posisi menjadi anterior pada fasa meneran, tidak kira posisi mereka pada permulaan proses kelahiran.

Kadangkala wanita mengalami sedikit kesakitan beberapa hari sebelum proses kelahiran bermula. Ini boleh meletihkan tetapi kesakitan itu mungkin tanda bayi yang sedang cuba memusing untuk mencapai posisi anterior. Cara terbaik mengatasi masalah ini ialah:
 • cuba rehat sebanyak mungkin pada masa malam;
 • pada siang hari, berdiri tegak dan kekal aktif;
 • membongkok ke depan semasa kontraksi;
 • makan dan minum secukupnya untuk mengekalkan tenaga;
 • relaks dan kekalkan fikiran positif.

Anda mungkin mendapati yang postur terbaik semasa proses kelahiran ialah merangkak. Dalam posisi ini, bayi anda jatuh menjauhi spina anda, melegakan sakit pinggang dan ini mungkin menolong dia memusing, juga.

Dalam proses kelahiran, cuba:
 • Berdiri tegak untuk seberapa lama yang boleh.
 • Kekal berdiri atau menegak sebanyak mungkin.
 • Membongkok ke depan semasa kontraksi - gunakan bola (birth ball), bean bag, suami anda atau katil untuk membantu anda.
 • Goyangkan pelvis anda semasa kontraksi untuk membantu bayi anda memusing semasa dia melalui pelvis.
 • Elakkan daripada duduk atas kerusi atau katil dalam posisi menyandar.
 • Kalau boleh, elakkan suntikan epidura, kerana ia boleh meningkat kebarangkalian bayi anda berada dalam posisi posterior. Suntikan epidura juga meningkat kebarangkalian anda memerlukan kelahiran dibantu.
 • Jika anda menjadi sangat letih semasa proses kelahiran, baringlah di sisi anda sebab ini membenarkan pelvis untuk mengembang sedikit supaya dapat memberi bayi anda lebih ruang semasa anda berehat.


No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)