nuffnang

22 Mar 2012

Berhubung Dengan Bayi

Hubungan dengan bayi anda bermula sebelum ia dilahirkan. Ketahui apa yang berlaku dalam kandungan!

Tahukah anda bahawa komunikasi dengan bayi anda bermula lama sebelum kelahirannya? Anda tidak perlu menunggu sehingga si manja berada dalam dakapan anda. Seawal 16 minggu di dalam kandungan, bayi boleh mendengar suara ibunya dan bunyi lain di persekitarannya. Malah, perut ibu adalah persekitaran yang paling merangsangkan dan interaktif untuk perkembangan bayi.

Baby Bonds

Bolehkah Dia Mendengar?

Bayi tinggal dalam persekitaran yang sentiasa dipenuhi dengan bunyi-bunyian, getaran dan pergerakan. Kandungan bukanlah tempat yang sunyi seperti yang disangka, tetapi bayi yang belum lahir masih dapat mendengar suara dan bunyi dari dunia luar. Pada minggu ke-16, bayi boleh mendengar sebelum telinga terbentuk sepenuhnya pada minggu ke-24. Walau bagaimanapun, suara ibulah yang paling berkesan, kerana ia dipindahkan terus ke kandungan melalui badan ibu itu sendiri.

Berbuallah dengan bayi anda tentang apaapa sahaja! Bercerita kepadanya, bacakan buku atau puisi kepadanya, mainkan muzik yang menenangkan ataupun berbual dengannya tentang hari anda. Bayi secara semula jadinya akan membentuk hubungan yang lebih baik dengan ibunya, kerana suara ibu didengarinya setiap hari dan untuk tempoh yang lebih lama. Suami anda juga boleh mencipta hubungan sedemikian dengan kerap bercakap dengan bayi. Apabila bayi dilahirkan, ia akan mengenali dan memberi tindakbalas lebih baik kepada suara bapanya.

Sentuh Bayi Anda!

Seawal minggu ke-15, si ibu boleh merasakan pergerakan bayi, walaupun tendangan bayi tidak akan dirasa sehingga minggu ke-20. Pada tahap ini, bayi sudah boleh merasakan sentuhan dari luar kandungan. Dengan mengurut dan membelai perut anda dengan lembut, anda boleh membantu merangsangkan bayi anda supaya memberi tindakbalas. Ada ibu bapa yang bermain dengan bayi mereka: menekan dengan lembut satu bahagian abdomen dan merasakan tindakbalas dari bayi yang mencucuk kembali bahagian yang sama.

Berikannya yang Terbaik

Ketika mengandung, adalah penting bagi anda untuk mengambil pelbagai makanan untuk memberikan khasiat kepada bayi untuk membesar dengan sihat. Makanlah pelbagai buah-buahan dan sayuran serta karbohidrat seperti nasi, roti dan pasta – yang terdiri dari jenis penuh bijian. Ambil kandungan protein secukupnya melalui ikan dan produk berasaskan tenusu seperti susu, keju dan yogurt. Lebih penting lagi adalah pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi serta zink.

Nikmati Setiap Saat Bersama Anak Anda!

Ada pakar yang berpendapat bahawa semua rangsangan ini mengganggu perkembangan semulajadi otak bayi. Banyak lagi yang perlu dipelajari tentang otak yang sedang berkembang dan keadaan optimal yang diperlukannya untuk berkembang dengan baik. Tiada ibu bapa yang akan memasang muzik yang sangat kuat ke telinga bayi baru lahir ketika ia sedang tidur, apatah lagi dengan bayi yang belum lahir!

Walaubagaimanapun, bercakap dengan bayi dan bermain “mencucuk” dengannya tidak akan membawa kesan sampingan yang negatif dan pastinya membantu membina hubungan yang erat antara ibu bapa dan bayi sebagai langkah pertama ke arah komunikasi. Secara keseluruhannya, pengalaman mengandung adalah sangat menakjubkan dan perlu dinikmati setiap saatnya!

Fakta-Fakta Bayi!
 • Bayi mula peka terhadap cahaya selepas minggu ke- 26, memberi tindakbalas apabila cahaya menyinari pada abdomen, dengan peningkatan degupan jantung.
 • Bunyi yang terlalu kuat akan mengejutkan bayi, menyebabkan kadar degupan jantung dan pergerakannya berubah.
 • Pergerakan membantu merangsang perubahan emosi pada bayi. Bayi biasanya tidak bergerak ketika anda bergerak aktif dan bertindak sebaliknya sekiranya anda tidak bergerak.
 • Sebatian kimia daripada diet anda yang melalui uri ke bendalir amniotik memberikan pelbagai bau dan rasa kepada bayi apabila dia mula menelan bendalir pada minggu ke-12.

1 comment:

 1. Cerita Sex Indonesia - Dokter Jepang Cantik Yang Genit~~~~~~Cerita Sex Indonesia - Masa Remaja Yg Sungguh Menyenangkan  Rahasia Pacar Teman Kost ku~~~~~Penelusuran Erotic stories~~~~~Pemerkosaan terhadap primadona sekolah  Cerita Seks terbaru Fantasi di akhir pekan~~~~~info Video Porno Indonesia Dan Para Artis Indonesia lebih lengkap clik disini  Kumpulan Gaya Cerita Ngentot Cerita Dewasa Cerita Sex Indonesia~~~~~Tips Dalam Mendapatkan Wanita Idaman Anda Dalam Kumpulan Cerita Dewasa Kategori Artikel Sex  Cerita Sex Tante Kos Bernama Rita Paling Hot~~~~~Foto Bugil Telanjang Dewi Cinta Tanpa Sensor Laris Manis di Internet  Cerita Dewasa 2014-2015 Jeritan Pembawa Nikmat~~~~~Cerita Seks - Ngentot Merayakan Kelulusan SMA Pacarku~~~~~mahasiswi bercinta di kontrakan  Cerita Seks Dengan Tante Murni Cerita Seks Panas Terbaru~~~~~Aku Ngentot 3 Cewek Cantik Bangat~~~~~Cerita Sex Artis Cantik Cynthiara Alona  ngentot degan kakak sepupu ketika suaminya lagi gak ada~~~~~Foto Bugil Anita Hara Tanpa Sensor Terbaru~~~~~Karyawan Asing Yang Tangguh Ngesex  Gambar Gaya Bercinta Paling Hot yang disukai para Wanita~~~~~Alat Bantu Sex Wanita Penis Maju Mundur Getar Goyang~~~~~Capsule Pembesar Penis Herbal King Cobra Capsule


  Cerita Seks Ngentot dengan Tetangga Baruku Yang Putih Mulus dan Bahenol

  Kisah Seks dengan Guruku yang Cantik dan Seksi

  Cerita Panas Kulahap Memek Ibu Dan Adik Kandungku

  Cerita Dewasa Hot Bercinta dengan Istri Pembeli Mobil

  Cerita Dewasa Hot-Pesta Sexs Pacarku dan Adiknya

  ReplyDelete

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)