nuffnang

26 Dec 2011

Roti Bakar Tauhu Cendawan

Bahan-bahan:
40 g marjerin
200 g cendawan butang, dihiris
400 g tauhu, dikeringkan dan dihancurkan
1 ulas bawang putih, dihancurkan
2 daun bawang, dihiris
1 sudu besar parsli segar, dicincang halus
1 sudu kecil jus asam jawa
8 keping roti bijiran penuh sedikit lada sulah

Cara Memasak:
1.
Cairkan 1 sudu besar marjerin dalam kuali.
2.
Besarkan api sedikit, campurkan cendawan dan masak sampai lembut. Campurkan bawang putih dan masak selama 5 minit lagi, sehingga kering. Kemudian keluarkan kesemuanya dari kuali.
3.
Cairkan marjerin yang tinggal dalam kuali. Tambah daun bawang dan masak sampai lembut.
4.
Campurkan tauhu, jus asam jawa dan cendawan dan kacau perlahanlahan sampai tauhu panas keseluruhannya.
5.
Kacau parsli bersama dan tambahkan lada sulah.
6.
Bakar roti sedikit, dengan sedikit marjerin. Hidangkan bersama dengan tauhu hancur.

Untuk 8 keping sandwic terbuka
KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN
Kalori (kcal) = 210
Lemak (g) = 5.4
Protein (g) = 8
Kalsium (mg) = 65
Zat besi (mg) = 2.5

No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)