nuffnang

23 Dec 2011

Permulaan Makanan

Oleh Prof Madya Dr Poh Bee Koon, Pakar Pemakanan


Memperkenalkan makanan baru kepada bayi selain daripada susu ibu boleh menjadi sesuatu yang sukar. Terlebih dahulu, pastikan anda tahu apa yang perlu dilakukan:


Peralatan Bayi (sudah pasti anda tahu!)


Penghancur

Alas Dada

Sudu dan garpu plastik yang tidak
bertoksik, saiz kanak-kanak


Mangkuk
Lebih selamat jika menggunakan perkakas yang sukar pecah dan tidak toksik untuk bayi. Anda
perlukan mangkuk cetek tepi yang miring.
Penapis
Sekali lagi, asingkan satu set hanya untuk menyediakan makanan bayi kerana mungkin
tertinggal perasa makanan lain pada penapis tersebut.





Mesin Kisar
Jika anda mampu, dapatkan mesin kisar yang baru atau asingkan satu set hanya untuk menyediakan makanan bayi. Makanan mudah melekat pada mata pisau mesin pengisar walaupun anda telah membasuhnya dengan teliti, dan anda tidak mahu makanan bayi anda
bercampur dengan cili yang telah anda kisar untuk membuat sambal minggu lepas!

Kerusi Tinggi
Mana-mana kerusi boleh digunakan, tetapi kerusi yang tinggi dapat meletakkan bayi pada ketinggian yang selesa ketika anda menyuapkan bayi anda, serta bayi anda tidak
boleh memanjat atau jatuh dengan mudah.

Lapik plastik dan surat khabar lama

Susun perkakasan ini di atas lantai mengelilingi kerusi bayi anda. Jika anda fikir ia tidak perlu, anda tentu tidak pernah membiar bayi menyuap sendiri.



Perbendaharaan Kata

Bagaimanakah anda dapat tahu kaedah yang perlu digunakan untuk menyediakan makanan bayi? Di sini terdapat senarai kaedahkaedah penyediaan serta bahan-bahan makanan yang bersesuaian.




Kaedah

Apakah ini?

Makanan permulaan yang disarankan


Merebus



Memanaskan cecair (biasanya air) dengan makanan yang pejal di dalamnya
  • Merebus sayur-sayuran (contohnya lobak, bayam, seleri) untuk menyediakan air rebusan sayur yang kemudian akan ditambah ke dalam bubur nasi
  • Tidak digalakkan untuk sayur-sayuran yang hendak dimakan, memandangkan ada khasiat yang sudah larut di dalam rebusan

Mengukus



Memanaskan bekas yang bertingkat, di mana bahagian bawah mengandungi air
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang lebih keras, contohnya labu dan epal



Melenyek



“Menghancurkan” makanan yang lembut menggunakan garpu atau penghancur sehingga menjadi pes yang lembut
  • Pisang, labu, ubi kentang atau ubi keledek, kacang, lobak, bunga kubis yang dikukus

Jika teksturnya terlalu padat pada permulaan, tambahkan sedikit perahan susu ibu apabila anda menghancurkan makanan itu.


Menyediakan puri



Mengguna mesin pengisar untuk mengisar makanan menjadi pes lembut yang berair
  • Epal, labu, kubis bunga yang dikukus

Tambahkan air panas atau perahan susu ibu untuk menjadikan tekstur lebih berair.



Menyediakan jus



Mengeluarkan jus dari buah-buahan dan sayur-sayuran dengan mengisar bersama air, kemudian menapis keluar serat dan hanya meninggalkan cecai
  • Oren, epal, tembikai





No comments:

Post a Comment

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nera Af9 - Hatimu Milikku (lagu Baru)